diumenge, 2 de febrer del 2014

Pete Seeger ens pregunta què s'ha fet d'aquelles flors




Aquesta setmana ha mort Pete Seeger, i la Montserrat ho ha lamentat bastant.. Alguns pensavem que ja estava mort, ja que fa anys que la seva figura ha estat eclipsada per les seves cançons. La Aymerich ens ho explica:


Pete Seeger va néixer a Nova York el 3 de maig de 1919 i  ha mort el recentment, el 27 de gener de 2014.
Va ser un cantautor molt actiu i compromès políticament i socialment. Durant molts anys va anar recopilant peces tradicionals de la música dels EUA i en va crear de noves. Moltes de les seves cançons han esdevingut himnes dels moviments pacifistes i ecologistes.
Jo vaig conèixer en Pete Seeger de molt joveneta, en les meves èpoques d’esplai. Me’l va fer descobrir, el músic i animador Xesco Boix, que va traduir un munt de cançons de Seeger al català.
A l’esplai les cantàvem amb emoció i entusiasme, ben convençuts que cantant  aquelles cançons anàvem construint un món millor.
Qui últimament ha ajudat a fer conegudes moltes d’aquestes cançons a un públic més jove ha estat Bruce Springsteen, amb l’àlbum que va treure l’any 2006 “We Shall Overcome: The Seeger Sessions”, on tot eren temes dels que cantava Pete Seeger. 

Algunes cançons:
Where have all theflowers gone (Que se n’ha fet d’aquelles flors)
If I had a hammer (Si jo tingués un martell)
We shall overcome (Tots junts vencerem)
Kisses sweeter thanwine (Petons més dolços que el vi)


Aquesta setmana escoltem la versió que van fer Peter Paul i Mary d'un dels seus temes més emblemàtics:  

Where have all the flowers gone